אקליפטוסים במערב אוסטרליה
האקליפטוס / רחל
לֹא אַחַת רָאִיתִי: הוּנַף הַקַּרְדֹּם
וְהוּרַד וְנִנְעַץ בַּשְּׁאֵר;
מְעוֹלָל בְּעָפָר הוּא שָׂרוּעַ דֹּם –
זֶה הַנּוֹף הַמַּרְטִיט, הַנּוֹהֵר.
הַשָּׂרִיד הַיָּתוֹם מִזְדַּקֵּר נוּגוֹת
מְיֻתָּר וְעֵירֹם מִכֹּל.
וְתָמִיד נִדְמֶה: הַפַּעַם הַזֹּאת
לֹא יִשְׁכַּח הָעֵץ, לֹא יִמְחֹל…
תִּפְקְדֶנוּ שׁוּב, אַךְ שָׁנָה תִנְקֹף –
תַּעֲמֹד מִשְׁתָּאֶה, תַּבִּיט:
לַמָּרוֹם כְּאָז כָּמֵהַּ הַנּוֹף,
וְנוֹהֵר כְּאָז, וּמַרְטִיט.
ניסן, תרפ"ט
אגדת עם אוסטרלית על האקליפטוס
בשלהי המאה ה-18 הבריטים נתנו אפשרות לאסירים שנמצאו אשמים לבחור להיכלא באנגליה או לגלות לאוסטרליה. אדוארד נידון למאסר עולם ובחר במקום כלא לגלות לאוסטרליה. כאשר הגיע אדוארד לאוסטרליה , ניצב בפני ראש השבט של הילידים האוסטרלים, האבוריג'ינים, ושאל אותו מה הוא צריך לעשות. ראש השבט אמר לו: אתה רואה את החלקה עם העצים מכאן… ועד לשם? כן. ענה לו אדוארד. אם תצליח לכרות את העצים שנמצאים שם תקבל את החלקה עבורך.

מנהיג אבוריג'יני
אדוארד שמח מאוד ואמר לעצמו גם ניצלתי מכלא וגם אני מקבל חלקה לעצמי. קם בבוקר ובמלוא המרץ התחיל לכרות את כל העצים בחלקה שניתנה לו. הלך לישון עייף, סחוט, אבל מרוצה. כשהתעורר בבוקר ראה שכל העצים צמחו מחדש. אמר לעצמו: כנראה לא כרתי אותם טוב. חזר לחלקה וכרת אותם שוב והפעם הכי קרוב לאדמה, ואמר לעצמו: עכשיו הם לא יצמחו שוב. הלך לישון עייף, סחוט, אבל מרוצה. כשהתעורר בבוקר ראה שכל העצים צמחו מחדש, אמר לעצמו: הפעם אני אכרות אותם מהשורש. כרת אותם שוב מהשורש, הפך את האדמה ואמר לעצמו: עכשיו אין סיכוי. הם לא יצמחו שוב!!! הלך לישון עייף, סחוט, אבל מרוצה. כשהתעורר בבוקר גילה שהעצים המוזרים צמחו שוב. אדוארד הלך לראש השבט ושאל: מה זה העץ הזה? וראש השבט אמר לו בחיוך ממזרי מרוח על הפנים: זה אקליפטוס. מה זה אקליפטוס? שאל אדוארד. אקליפטוס, ענה ראש השבט, זה אקה = לקטוע, וליפטוס = לצמוח. זאת אומרת שבכל פעם שתקטע אותם הם יצמחו מחדש.
אחת מהתכונות המרשימות ביותר של האקליפטוס היא לחדש את עצמו, זאת אומרת גם עם נכרות את העץ או אם תתרחש שריפה, הוא יצמח מחדש. והסיבה היא שיש לו זרעים גם בשורשים הרוחביים.
אֵקָלִיפְּטוּס הוא שם סוג מגוון של עץ (לעתים רחוקות שיח) ירוק־עד ממשפחת ההדסיים. הסוג מונה כ־700 מיני עצים שמוצאם בעיקר מאוסטרליה. מינים שונים של העץ ניטעו בהצלחה במקומות רבים בעולם ובהם, שבה היה לו תפקיד חשוב.
בוטנאי צרפתי דה ברוטל (de Brutelle) בחר בשם המדעי "אקליפטוס" שהוא חיבור בין שתי מילים ביוונית. eu – "היטב" ו־kalypto – "אני מכסה", כלומר "מכוסה היטב". הכיסוי מתייחס למכסה ניצן פרח האקליפטוס המושלך ברגע המתאים על מנת לאפשר לפרח ללבלב. צורת המכסה של הפרח שונה בכל מין של אקליפטוס.

פרחי אקליפטוס בהיר קליפה הידועים ביופיים.
סיפור אתיופי: קיסר אתיופיה מנליק השני קיבל במתנה עץ אקליפטוס. הוא החליט לשתול אותו באחת מהערים שלו, וכאשר ראה את הפריחה של העץ התרשם מאוד וקרא לעירו על שם פרח האקליפטוס ושמה היא "אדיס אבבה" שפרושו: פרח חדש או פרח יפה.
שמו הקדום הוא עץ הדרקון או עץ הגומי והשרף.
משפחה: הדסיים
"בני דודים": הדס מצוי, גויאבה, פיג'ויה, פיטנגה. קליסטמון, מללויקה.
מולדת: אוסטרליה
מאפיינים: עץ גבוה, מהיר צמיחה ועמיד בתנאי יובש, קור וחום. הפרחים מואבקים על ידי דבורים. הפרי היבש מכוסה במכסה דומה למקור הנושר בהבשלה, ומכאן שמו של העץ.
ריבוי: על ידי זרעים.
שימושים ופולקלור: האקליפטוס משמש לייעור, לשדרות ולגננות. ענפיו הכרותים משמשים לנגרות בניין, להסקה ולתעשיית הנייר. העלים מכילים שמן אתרי שממנו מייצרים תרופה נגד שיעול. האקליפטוס מהווה צמח דבש חשוב בעונת הקיץ.
לוחם במלריה: במאה ה-19 האמינו כי האקליפטוס נלחם במלריה על ידי חיטוי הקרקע והאוויר. בסוף המאה נתגלה הגורם האמיתי למחלה והוברר הקשר בינו לבין האקליפטוס. האקליפטוס חובב המים מייבש את הביצה שבה מתפתחים זחלי יתוש האנופלס מפיץ המחלה. מעבר לסיפור הידוע של ייבוש הביצות בארץ, שימש האקליפטוס כאמצעי נגד מלריה בקליפורניה, בדרום אפריקה, בספרד, בטורקיה ובאיטליה.

ביצוע עבודות למיגור המלריה
בביצות עמק חפר (שנות ה-30).
בספרות המתארת את תולדות היישוב היהודי בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 נכתב הרבה על הסבל שגרמה המלריה. המחלה פגעה בעיקר בתושבי האזורים הביצתיים (חדרה, עמק החולה וחלקים בעמק יזרעאל). ראשוני הרופאים בארץ הבינו את הקשר בין הביצה למחלה, (אם כי לרובם לא היה ברור תפקידם של יתושי האנופלס בהעברת המחלה). מכל מקום, הם ראו הכרח בייבוש הביצות ולמטרה זו הובאו לארץ רבבות שתילי עצים של אקליפטוס שניטעו באזורים הנגועים. הנטיעה הגדולה הראשונה הייתה בשנת 1888. אז ניטעו בפתח תקווה, שנוסדה עשר שנים קודם לכן, 60,000 אקליפטוסים לשם ייבוש הביצות. מאז ועד שנת 1921, שבה הגיעו למסקנה כי האקליפטוס אינו ממלא את התפקיד שייעדו לו (ייבוש הביצות), ניטעו מיליוני עצים בראשון לציון, פתח תקווה, חדרה, ראש פינה ומזכרת בתיה. למרות שלאקליפטוס יש מערכת שורשים מרשימה ביותר, 30 מטר לרוחב ו18 מטר לעומק. הוא עדיין לא פתר את בעיית הביצות ולמעש רק מערכת ניקוז רצינית פתרה את בעיית הביצות ולא האקליפטוסים, כפי שמקובל לחשוב. העובדה כי היהודים מרבים לטעת את האקליפטוס בכל מושבה ומושבה נתנה לעץ את אחד מכינויו בפי הערבים "סג'רת אל יהוד" (עץ היהודים), כינוי נוסף, שהיה נפוץ אף בפי יהודים היה "סג'רת אלכינא" (עץ הכינין). האקליפטוס נקשר למיתוס הציוני – ההתיישבות הציונית בארץ ישראל שתלה עצי אקליפטוס בניסיון לייבש את הביצות ולהדביר את הקדחת. דוגמה לתמצית מיתוס זה לקוחה מהפואמה ביער בחדרה מאת דוד שמעוני:
עם שחר הוא יקום
ונטע בביצה אילנות
והוריש ממנה המות
ולתיתה מורשה לחיים"

ביצה טיפוסית באזור חיפה
אצלנו בארץ יש 11 מינים שונים של אקליפטוס, כשהנפוץ ביותר הוא אקליפטוס המקור (River-red Gum). הוא גם המין הנפוץ ביותר ביבשת אוסטרליה ומחוץ לה. עץ בינוני עד גבוה, יכול להגיע לגובה של 26 מטר וקוטר של 1.8 מטר בגובה החזה. לעץ קליפה בצבע חום-בהיר ופרחים לבנים המושכים דבורים. הפריחה באביב ובקיץ. באוסטרליה גדל על גדות הנחלים, בעמקים ובמקומות נמוכים המוצפים לעתים. בארץ גדל ממטולה ועד אילת.. משמש ליצור צוף לדבורים ולעצה באיכות נמוכה, עבור ריהוט גס או לייצור MDF.
דרום מערב אוסטרליה
אחד המוצרים שהאוסטרלים, ובעיקר אלה של דרום מערב אוסטרליה, אוהבים להתגאות בהם, הם פירות האקליפטוס, אגוזי הגומי gumnuts הגמנטס. יש סוגים רבים ושונים של אקליפטוסים, ולכל סוג של אקליפטוס יש פרי בצורה, בגודל ובצבע שונה. אוסף של גמנטס מכל הסוגים זהו אוסף נאה ביותר. אבל מנצלים את הגמנטס גם לייצור צעצועים ומזכרות. מכל מיני סוגי גמנטס מייצרים כל מיני חיות קטנות, בובות קטנות, מגנטים למקרר ושאר מזכרות. במפעל הגדול לייצור מוצרים מגמנטס בעיר פרת' יש תצוגת קבע גדולה של עיר שלמה, על כל מבני הציבור, התחבורה, הלימוד והתרבות שלה, הכל עשוי אך ורק מגמנטס.

gummnuts
פרת' Perth
עיר הבירה של מערב אוסטרליה, ונקודת הפתיחה לטיול במערב. עיר גדולה ושלווה, אולי בגלל מיקומה המבודד. העיר משתרעת על שטח גדול, כי כולה בנויה על עיקרון של בתים צמודי קרקע. שטחי אדמה לא חסרים באוסטרליה, ולכן יכלה העיר להשתרע חופשי בתוך הבוש (בוש – שטח לא מיושב, ערבתי, שיש בו צמחייה רבה, בעלי חיים, אך בני אדם אינם יושבים בו). זה אומר שהשכונות החיצוניות עומדות ממש בתוך הבוש, ודי לעשות שני צעדים, ואתה בתוך שטח בר עתיר צמחים ובעלי חיים, בעיקר קנגורו, המשוטטים חופשי. מרכז העיר, הנקרא The City, הוא האזור היחיד שיש בו רבי קומות, וגם זה בשטח מצומצם למדי. זהו האזור המסחרי, האדמיניסטרטיבי, הכלכלי והתרבותי של העיר, ובו מרוכזים כל המשרדים, מוסדות התרבות ומבני הציבור. רוב תושבי העיר יוצאים לעבודתם בסיטי וחוזרים לבתיהם צמודי הקרקע. העיר יושבת על שפת נהר סוון (Swan), המעניק לה נופך של יופי ושלווה. בעיר פארק יפה שצופה על כל העיר (King's Park), חופים מלאים גולשים מקומיים ותיירים, וחיי לילה שוקקים.
העיר שוכנת בעמק הנהר סוון (Swan), כ-19 ק"מ משפכו לים. באמצעה מתרחב הנהר, ובקצה השפך נבנה נמל פרימנטל. פרת' נוסדה בשנת 1829 והתפתחה לעיר ב-1856. עם גילוי שדות זהב בקרבתה החלה הבהלה לזהב ב-1890, והאוכלוסייה גדלה מאד.

שגשוג כלכלי וביורוקרטיה קלה; העיר פרת', אוסטרליה. צילום: ג'י. ג'י האריסון
כשישראלי מזדמן למקום נידח כמו פרת', חזקה עליו שירצה לבדוק מה מצב בתי הכנסת במקום, בעיקר אם הוא מגיע בתקופת החגים (ואין הכוונה לחגי כריסמס וראש השנה האזרחי). לקהילה היהודית הגדולה בפרת' יש חיי קהילת תוססים. תנועת הנוער "הבונים-דרור" פועלת שם בתנופה ויש לה מרכז משלה. יש בית ספר יהודי, יסודי ותיכון, בית ספר "כרמל", וחנות למוצרי מזון כשרים מישראל. ובעיקר יש בתי כנסת, האחד אורתודוכסי והשני בית הכנסת של הקהילה היהודית שמוצאה מדרום-אפריקה. כן. ככה זה אצל יהודים.
סביב פרת' יש כמה אזורים שהוכרזו בתור פארקים לאומיים. אלה הם שטחי בוש שנשתמרו כמות שהם, והם שופעים צמחיה ייחודית לאזור, מאות מינים של צמחים ובעלי חיים שנמצאים אך ורק באוסטרליה, אך ורק באזורים הללו: Wireless Park, Glooseberry Hill Park, הם שניים מהפארקים הלאומיים הללו. חברות טיולים בפרת' מארגנות סיורי פרחים אל הפארקים הללו וזוהי חוויה מיוחדת במינה גם לכאלה שאינם ידענים בבוטניקה. מיני הצמחים, הסחלבים, המגוון העצום של עצים שונים ומשונים, מעוררים עניין בכל אדם. הצמח הבולט ביותר בשטח הוא השיח שנקרא בעבר "נער שחור" (Black Boy), והיום, בגלל תקינות פוליטית, הוא מכונה "עץ העשב" (Grass Tree, במחשבה שניה, גם זה לא בדיוק תקין חוקית). הוא באמת נראה כמו שני שמותיו, נער פרוע שיער, שבמרכזו מתנוסס מעין חוטר ארוך הנראה כמו כידון. האבוריג'ינים הרבו לנצל את הצמח הזה לצרכים שונים, החל מאכילת ליבתו וכלה בשימוש בחנית בתור נשק. עוד צמח בולט ומעניין הוא "כפות הקנגורו" שפרחיו נראים בדיוק כמו כפות של קנגורו. אין ספור למיני העצים, הפרחים הסחלבים ובעלי החיים, המתרוצצים חופשי בפארקים האלה.
בתוך שמורת Gooseberry Hill, יש מקום הנקרא Noble Falls. זהו המקום לחנות בו לארוחת צהריים. שם נחל קטן, מפלי מים קטנים, עצים מצלים ושלווה.

הגן הבוטני ב-King's Park
אבל אנחנו עוסקים באקליפטוסים. ולכן נקפוץ לעיר פמברטון

מנסרה בפמברטון
פמברטון Pemberton
עיר שהיא מרכז לתעשיית העץ (טימבר). העיר יושבת בחיקם של יערות אקליפטוס המשתרעים על שטח עצום. האקליפטוסים מסוג קרי (Karri) ומרי הם העצים המשובחים בתעשיית העץ. בפמברטון הרבה מאוד מנסרות, שגם אפשר לבקר בהן ולראות את שלבי תעשיית העץ. באוסטרליה יש חוק שימור, הקובע שכל הכורת עץ חייב לטעת עץ אחר במקומו. כך מנסים לשמור על היערות מפני השמדה. יש הטוענים שהחוק לא נשמר בקפידה מספקת. לצד תעשיית העץ צומחת גם אומנות העץ. רבות בפמברטון הגלריות המציגות את מיטב האומנות בעץ.
ביערות האקליפטוסים העצומים סביב פמברטון יש כמה אטרקציות כגון: מפלי מים, אשדות, ואזור מיוחד הנקרא Warren National Park שבתוכו צומח עץ האקליפטוס הענק הנקרא Gloucester Tree, שעליו סולם לטיפוס שגובהו 60 מטרים. באזור עץ נוסף, שגובהו 68 מטרים ונקרא Dave Evans Bicentennial Tree. בסולמו של זה שלוש קומות, ורוב המטפסים מסתפקים רק בקומה הראשונה. העץ נע ברוח וזה די מפחיד. בדרך פוגשים בעיירה מקסימה בשם Nunnup. העיירה זרועה כולה פרחים, בעיקר צבעונים, ובה חנויות נעימות המושכות את העין.
אחת האטרקציות המקובלות באזור היא טיול צמרות העצים Tree Top Walk. אתר של עצי ענק ביניהם בנו מסלול העובר בין צמרות עצי האקליפטוסים, בגובה רב. במקום גם מספר עצים מיוחדים עם חללים גדולים בתוכם, ובצורות שונות ומקסימות.

לטפס עד הקומה האחרונה?

לטייל על צמרות
הארווי Harvey
בדרך אל פמברטון עוברים דרך הארווי, אזור חקלאי מובהק ויפה, הידוע בעיקר בגידול התפוזים. תפוזי הארווי ומיץ תפוזים הארווי הוא מותג ידוע באוסטרליה. בצד הדרך נמצא ביתה של סופרת הילדים האוסטרלית הידועה והאהובה מאי גיבס (May Gibbs). גיבס גרה בחיק הטבע וכל ספריה מתארים את הטבע על יופיו ואכזריותו. בעיקר ידוע ספרה Snugglepot and Cuddlepie, וספרים אחרים על משפחת הגמנטס (פרי האקליפטוס). ביתה יושב על נחל קטן, שלחופו בילתה מאי שעות רבות ורבים מספריה סובבים סביב ההתרחשויות בנחל. הבית מוקף בגינה יפה והיום הוא מוזיאון נחמד שכדאי לבקר בו. במקום גם בית קפה מקסים. אחרי נישואיה עברה לחוף המזרחי של אוסטרליה, וגם שם הפך ביתה למוזיאון לתולדותיה. הרפתקאותיהם המופלאות של ספלולון וכרבולון הוא ספר ילדים מאת הסופרת המאיירת האסוטרלית מאי גיבס, שנכתב בשנת 1918 זהו הספר הראשון מתוך סדרת ספרים שכתבה גיבס על קורותיהם של ספלולון וכרבולון (במקור Snugglepot and Cuddlepie), שהם תינוקות גאמנטס (Gumnut – פרי עץ האקליפטוס). הספר מתאר את חיי הטבע בחורש האוסטרלי ולא נמנע מתיאורים גרפיים, אף שהוא מיועד לילדים בגילאי ראשית קריאה. סדרת הספרים הפכה לקלאסיקה באוסטרליה, ועל פי העלילות הופקו הצגות, סרטים ומופע מחול. בשנת 1985 יצא בול דואר עם דיוקנאותיהם של ספלולון וכרבולון. ספרה הידוע של מאי גיבס תורגם לאחרונה בפעם הראשונה לעברית בשם "הרפתקאותיהם המופלאות של ספלולון וכרבולון" בהוצאת אוקיינוס / מודן.

בול דואר עם זוג גמנטס

כריכת הספר של מאי גיבס
ואם אנחנו כבר במערב אוסטרליה, בואו ונמשיך לטייל:
סביבות פרת'
המבוך The Maze
האוסטרלים הם חובבים גדולים של מבוכים, בכל מקום ובכל הזדמנות. "המבוך" הוא פארק גדול שבו מוחזקים בכלובים גדולים קואלות, קנגורים, אמו, תרנגולות וטווסים, תוכי מדבר, הכל כדי שהקטנים ישתעשעו. אבל האטרקציה העיקרית של "המבוך" הוא שטח ענק שעליו פזורים מיני מינים של מבוכים, עשויים משיחים, מחיצות בד, מחיצות דיקט, פרחים, מכל מה שתעלו על לבכם. חלקם קלים וחלקם ממש מסובכים. טוב שבקשים שבהם יש בכל מיני פינות יציאות מילוט, אחרת היינו נשארים שם עד היום הזה.

ריקוד אבוריג'יני
טומבולגום Tumbulgum Farm
כפר תיירים, המשלב בתוכו פעילויות שונות העשויות למשוך תיירים, החל מהצגת ריקודים אבוריג'יניים, הצגת שימוש בבומרנג על ידי האבוריג'ינים, נגינה בדיג'רידו, כלי הנגינה האופייני של האבוריג'ינים, וכלה בתצוגת כפר, הוצאת עדר כבשים למרעה על ידי בוקרים אוסטרלים לבנים, הנעזרים בכלבי המרעה שלהם, כלבי רועים אוסטרליים מסוג Kelpie. עוד אפשר לראות גז כבשים בעונה, חליבת פרות והאכלת כבשים וטלאים, פעילות הקוסמת בעיקר לילדים. המקום מציע גם מסעדה, בית קפה וחנות מזכרות.
מרגרט ריבר Margaret River
עיר קטנה שאפשר לנסוע אליה בכביש ראשי ומשעמם, ועדיף לנסוע בכביש צר יותר, מתפתל בין יערות עצי קרי, מקביל לאורך החוף במפרץ הקרוי Flinders Bay. הכביש נמשך לצד נופים מדהימים גם בדרך שנקראת Caves Road. בדרך הזאת פזורות ארבע מערות נטיפים יפות, שכולן שוות ביקור, אבל אפשר להסתפק רק באחת. נניח, Lake Cave, שבה יש גם נחל קטן נוסף לנטיפים, והיא מוארת ויפה. הכניסה למערות עמוקה ותלולה, ונכנסים רק בקבוצות שנאספות ליד הפתח, בהנחיית מדריך. בדרך אפשר לעצור במיזם משפחתי קטן ונחמד: Boranup Forest Maze, מבוך שיחים קטן שאפשר לתעות בו שעה ארוכה. בכניסה ניצבת קופה, וכל המגיע מתבקש לשלשל כמה מעות, אין השגחה. כל האזור הוא יערות קרי עצומים ומדהימים, ולצידם שטחי בוש בתוליים. באזור העיירה מצויים עשרות יקבים מצוינים, המאפשרים סיורים וטעימות. היינות הטובים באוסטרליה מגיעים מאזור זה, ובנוסף יש בסביבה מבשלת בירה שגם היא מאפשרת טעימות, מחלבה בה מוכרים גבינות איכותיות, ובית חרושת לשוקולד, כך שטיול של יום באזור יכול להפוך לטיול קולינרי אנין.
דרומית לפרת'

המגדלור באוגסטה
אוגסטה Augusta
עיר קטנה וחביבה, בפינה הדרום מערבית של אוסטרליה, במקום בו נפגשים האוקיינוס ההודי ממערב והים הדרומי שהוא שלוחה של האוקיינוס השקט מדרום. זוהי עיר תיירותית למהדרין, עם כל הרע והטוב הכרוך בכך. אפשר לצפות בלוויתנים, לסייר במערות הנטיפים הסמוכות, להצטלם עם שלט האוקיינוסים, או סתם להירגע בשקט. בקצה הכף ניצב המגדלור של אוגסטה. אפשר לקבל שם סיור מודרך ולשמוע על כל התלאות של ספינות העבר שהתנפצו אל הצוקים.

majestic humpback whale
צפייה בלוייתנים Whale Watching
מיוני עד דצמבר אפשר לצאת לצפייה בלוייתנים ובדולפינים. תחנות היציאה הן בכף ליוויין (Leeuwin) ובכף נטורליסט. בין שני הכפים האלה יש אזור שורץ לוייתנים מסוג Southern Right ו-Majestic Humpback. אם הים שקט והמזל מאיר, אפשר לראות נקבות לוייתן על גוריהן, מיניקות אותם ושוחות איתם צד בצד. מיוני עד אוגוסט אפשר לראות מושבות של כלבי ים נחים בשמש על סלעי כף ליווין. במהלך השיט נתקלים לרוב בדולפינים, אלבטרוסים ושקנאים.
שעות פעילות: השיט מכף ליווין, הסמוך יותר לאוגסטה, מתרחש בחודשים יוני – ספטמבר, מדי יום ב-10:00. שעת החזרה 13:00. יש לברר בבוקר היציאה אם הים שקט והיציאה מתבצעת. השיט מכף נטורליסט שבדנסבורו (Dansborough) מתבצע בין החודשים ספטמבר – דצמבר. שעות היציאה והחזרה זהות. נוהל הבקרה מתבצע גם כאן.
קייפ נטורליסט Cape Naturaliste
למרות השם מעורר הציפיות, לא תמצאו כאן חופי נודיסטים, אלא דווקא מגדלור לבן וחביב למדי. אפשר לעלות לסיור מודרך במגדלור, שם מסביר המדריך באוסטרלית עסיסית על ההיסטוריה של המקום, על הספינות שגורלן לא שפר עליהן, ועל הפנס האדיר, המפיץ אור של מיליון נרות. בסוף הסיור, כמו בסופו של כל סיור, אפשר לקנות את מיטב התוצרת הקשורה למגדלור. על יד המגדלור גלגל מים עתיק ששאב את מי המעיין הסמוך לים.
גם סביבת המגדלור יפה למדי, זוהי שמורת ליווין-נטורליסט (Leeuwin-Naturaliste National Park), המקיפה את כל החלק הדרום מערבי של אוסטרליה, ונקראת על שם שני הכפים שבכל אחד מקצותיה. כף ליווין היא הנקודה הדרום-מערבית ביותר של אוסטרליה. טיול של כמה שעות בחורשות הקארי הצופות אל הים יכול להיות סיום טוב ליום.
צפונית לפרת'

לרקוד עם הדולפין
באנברי Bunbury
באנברי הוא אחד המקומות היחידים בעולם שבהם אפשר "לרקוד עם דולפינים". העיירה יושבת במפרץ קומבנה (Koombana Bay) היפהפה. המפרץ הוא בית הגידול של 100 דולפינים מסוג Bottlenose, הגדלים, משחקים, משתעשעים וצדים בין גלי המפרץ וסלעיו. שם הם גם מעמידים צאצאים, ולא נדיר לראות נקבות דולפין עם גוריהן. ניתן לראות בעיר דולפינים במרכז Dolphin Discovery Center, בכל בוקר כמעט. אם באים מוקדם, בסביבות 07:00, הם מגיעים לחוף ומתקרבים לאנשים. ניתן להתנדב במרכז ולעזור באילוף הדולפינים באזור.
אפשר גם לצאת לשיט של שעה וחצי, כשהדולפינים רוקדים משני צידי הספינה.

קוקברה
באסלטון Busselton
עיירונת אוסטרלית פצפונת וטיפוסית – מרכז מסחרי קטן, חוף ים ופרברים על גבי פרברים. גאוות העיירה הוא המזח (Jetty) ה"מפורסם בעולם כולו", והמצפה התת ימי שבנייתו הסתיימה, לאחר 10 שנים מפרכות, ב-2003. סיורים מודרכים למצפה יוצאים פעם בשעה, והם מתחילים בקצה היבשתי של המזח, שהוא אכן חביב למדי. עוד אפשר לראות במקום את הרכבת הראשונה שפעלה באוסטרליה, וכיום נשארה ממנה בעיקר חנות מזכרות. זהו גם אחד מאתרי הצלילה הראשיים במערב אוסטרליה.
על יד באסלטון היה בעבר גן חיות קטן המכונה Banama. הוחזקו בו רק חיות אוסטרליות כדינגו, וומבט, קואלה, קנגורו ואמו. גן החיות נסגר מחוסר תקציב, אבל יש סיכוי סביר שייפתח מחדש. בכלל, לאורך כל הדרך אפשר לראות עדרי קנגורו רועים. קנגורים חוצים את הכביש מפעם לפעם והנסיעה צריכה להיעשות בזהירות, בעיקר בשעות הלילה. משם בא השלט המפורסם, "זהירות, קנגורו חוצה". אם נכנסים ליערות ומקשיבים היטב, אפשר לשמוע גם את צחוקה של הקוקוברה (Kookaburra), ציפור אוסטרלית ייחודית ומדהימה בשלל צבעיה

אם הקנגורו לא חוצה – הקואלה חוצה
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
הפארק הלאומי נמבאנג Nambung National Park
הפארק משתרע לאורך החוף המערבי של אוסטרליה, 245 ק"מ צפונית מפרת', וכולל חופים זהובים, דיונות חוף מרהיבות, ובוש שצמחייתו ייחודית. האטרקציה העיקרית של הפארק הוא מדבר הפינאקלס, שהוא תופעת טבע ייחודית למקום. הזמן הטוב ביותר לטייל בשמורה הוא החל מספטמבר, לאחר הגשמים ועם התחממות האוויר, אז מתחילה הפריחה הגדולה. בשמורה בעלי חיים רבים כגון אמו, קנגורו אפור, זוחלים שונים, בעיקר נחשים, וציפורים מ-90 מינים שונים. הפארק מאפשר פעילויות מגוונות, החל בסיור במדבר הפינאקלס, דיג במקומות המסומנים, גלישת דיונות, סיורים רגליים בבוש. העיר הקרובה היא סרוונטס (Cervantes), ובה ניתן למצוא אך כל השירותים המתבקשים. בכניסה לפארק בוש ייחודי, נמוך שיחים, כרי מרעה, המון כבשים, ושדות צהובים מאופק עד אופק של פרחי בר ממשפחת המצליבים. עופות אמו רועים חופשי באחו. לסיום הטיול בשמורה אפשר לנסוע לחוף האוקיינוס ההודי שליד העיר סרוונטס. המים כחולים כחולים, והחול על שפת הים צח ולבן.

מדבר הפינאקלז
מדבר הפינאקלז Pinnacle Desert
האטרקציה המרכזית של שמורת נמבאנג. מדבר עם אלפי סלעי גיר בולטים מהאדמה, תצורת טבע מרשימה וייחודית. יש "פינים" שמגיעים לגובה של ארבעה מטרים. מהם חדים כמחט, אחרים מזכירים מצבות של קברים, מהם גדולים ומרשימים ומהם זערוריים. ה"פינים" נוצרו מתערובת של צדפים ששקעו על קרקעית הים שהיה פה בזמנים קדומים מאד, עם החול וחיזוק של צמחיה שעלתה בהם במשך השנים, לאחר שהים נסוג. התוצאה מרהיבת עין, אחת האטרקציות המרכזיות של החוף המערבי. המקום מתויר מאוד ביחס למערב הנרחב והשקט בדרך כלל. שווה להתאמץ ולקום לזריחה המדהימה על המדבר.

הכנסייה של נורשיה החדשה
נורשה החדשה New Norcia
זהו מכלול בנדיקטי שנועד לנצר את האבוריג'ינים במאה ה-19. היום כבר מותר לספר על חטיפת הילדים האבוריג'ינים בכוח מבתיהם וממשפחותיהם, כדי לנצר אותם, לחנך אותם, ולמסור אותם למשפחות לבנות, כדי שיגדלו אותם בתור נוצרים יראי שמים. המכלול הגדול הזה היה חלק מהתכנית הממשלתית לניצור האבוריג'ינים. במכלול נמצאים בתי ספר שנסגרו רק בשנות ה-30 של המאה ה-20. כן במכלול כנסיות בנדיקטיות, מוזיאון המתעד את כל הפרשה, ומוזיאון נוסף לאמנות דתית ובת זמננו.

Wave Rock
סלע הגל ואזור היידן Hayden, Wave Rock
כל האזור שממזרח לעיירה היידן, 340 ק"מ ממזרח לפרת', הוא שמורת טבע גדולה שיש בה דברים רבים לראות ולחוות. האטרקציה המרכזית של השמורה, ובכלל של דרום מערב אוסטרליה, היא סלע הגל: סלע ענקי בצורת גל מושלם, נראה
כאילו אפשר לגלוש עליו. תצורה טבעית מרתקת. זהו סלע גרניט, 15 מטרים גובהו ו-110 מטרים רוחבו. תצורתו המיוחדת נוצרה על ידי ארוזיה של רוחות וגשמים. צבעיו המיוחדים נגרמו כתוצאה ממינרלים שהובאו לשם על ידי המים שנובעים ממעינות בסביבה. האבוריג'ינים, תושביו הראשונים של האזור, הרבו לשוטט בו ולהשאיר את טביעות ידיהם, תרתי משמע. טביעות ידיים לרוב נמצא באזור סלע הגל, ובאזור סלעי הדבשת, הנמצא לא רחוק ממנו, כ-20 ק"מ צפונה מהיידן
על יד סלעי הדבשת, שגם הם סלעי גרניט בעלי תצורות מעניינות, נמצאת מערת מולקה (Mulka Cave). האגדה האבוריג'ינית מספרת שמולקה נולד לאשה כתוצאה מיחסים אסורים עם גבר נשוי. בנה נולד להיות מעין מפלצת, בעל מידות ענק ועיניים מוצלבות. בשל עיניו המוזרות לא הצליח בציד, ונאלץ לאכול ילדים, רחמנא ליצלן. הוא גר במערת מולקה, שם ניתן לראות עד היום את טביעות כפות ידיו הענקיות, בגובה שהוא הרבה למעלה מגובה קומת אדם. כשאמו נזפה בו על התנהגותו הנלוזה, לא היסס והרג גם אותה. האבוריג'ינים הנסערים יצאו לצוד אותו, הרגו אותו והשאירו את גווייתו מאכל לנמלים, בתור לקח לכל ילד אבוריג'יני מחונך
סלע הגל באזור היידן
שלום רב. אשמח לדעת מהו המקור לאגדה האוסטרלית על האקליפטוס המתחדש שוב ושוב
תודה:)
שלום לנטע,
את כל הסיפורים והאגדות שכתבתי על אוסטרליה ליקטתי בביקורי במערב אוסטרליה לפני שנים רבות.
שמעתי אותם מפי מקומיים ובעיקר מפי אבוריג'ינים שפגשתי בטיולי בקינגס פארק, פארק גדול הנמצא בעיר פרת' במערב אוסטרליה.