קלוד מונה – הצייר וגנו
כשנכדתי היתה בת שמונה הלכנו שתינו לראות תערוכה במוזיאון תל אביב. ציור אחד שבה את ליבה, ציורו של מונה, חבצלות המים. אז סיפרתי לה על העיירה ז'יוורני שבצרפת, על ביתו של קלוד מונה, על הגנים המופלאים העוטרים את הבית. מאז ביקור בז'יוורני הפך להיות חלומה. הבטחתי לה שאקח אותה לשם באחד הימים. אחד הימים נדחה ונדחה משנה לשנה מסיבות שונות עד שהגיע היום, 10 שנים אחרי ההבטחה הראשונה, ונסענו ביחד לפריז. למרות שהייתי בז'יוורני כמה פעמים, חיכיתי לנסיעה הזאת עם נכדתי וראיתי בו התגשמות חלומה-חלומי.
מוזיאון האורנז'רי Musée de l'Orangerie
וראשית לכל – ביקור במוזיאון.
האורנז'רי הוא מוזיאון לאמנות אימפרסיוניסטית וופוסט אימפרסיוניסטית הממוקם בסמוך לכיכר הקונקורד, בצדם הדרומי של גני הטילרי, על גדת נהר הסן, ברובע הראשון של העיר פריז, בירת צרפת. מבנה האורנז'רי נבנה כחממה בשנת 1852. המבנה שימש במקורו כחממה עבור עצי התפוזים שגדלו בגני ארמון הטילרי – ומכאן שמו – "האורנז'רי" (חממת התפוזים). גלגול נוסף עבר המבנה כשהפך להיות מחסן עצים לימי החורף. בשנת 1927הוחלט להפכו למוזיאון במיוחד כדי להציג את יצירותיו גדולות הממדים של מונה. הצייר העניק את יצירותיו בתור מתנה למדינה בשנת 1918, לציון סיום מלחמת העולם הראשונה. את החדר הסגלגל שבו מוצגים ציורי חבצלות המים תכנן מונה בעצמו. את הציורים צייר מונה בגנו שבז'יוורני בין השנים 1926-1914. יצירה זו כוללת שמונה תמונות המוצגות בשני חדרים סגלגלים. היצירות, שאורכן הכולל 100 מטרים של בד קנבס, הוצגו בקומת הקרקע של המבנה והוארו באור יום. תאורת יום היתה דרישתו המפורשת של מונה.
(צילום: איי אף פי)
בשנת 1965 הוחלט להציג במבנה את אוסף וולטר-גיום (Walter-Guillaume) הכולל ציורים אימפרסיוניסטים רבים. לצורך הצגת האוסף נבנתה קומה שנייה במבנה, וחבצלות המים הוארו באור מלאכותי. מונה כבר לא היה בין החיים ולכן לא יכול היה למחות על הצעד הזה. אוסף גיום, שנקנה מאלמנתו של האספן כולל ציורים של ציירים אימפרסיוניסטים רבים כגון פייר אוגוסט רנואר, פול סזאן, אנרי מאטיס, אנרי רוסו, פבלו פיקאסו, אמדאו מודליאני, חיים סוטין, אלפרד סיסלי ומוריס אוטרילו.
בשנת 1999 נסגר המבנה לשיפוצים. קודם לסגירתו נערכה תערוכה מיוחדת של יצירת חבצלות המים של מונה ו-60 יצירות הובאו לצורך כך מכל רחבי העולם. במהלך השיפוצים נבנתה קומת מרתף המוארת בחלונות עיליים (המאפשרים תאורה טבעית להצגת היצירות האימפרסיוניסטיות). הקומה העליונה של המבנה פורקה על מנת לאפשר את הצגת חבצלות המים באור טבעי.
חבצלות המים של מונה מכות בתדהמה את כל הנכנס לחדרים הסגלגלים שבהם הן מוצגות. הגודל, הצבעים, הצורות, היופי – כמעט אינם ניתנים לתיאור. קשה להאמין שהיופי הטבעי מרשים יותר מיפי הציורים, כך עד שמגיעים אל המקור, אל הגנים עצמם. החיבור בין הטבע לבין הציור מפעים. קשה לתפוס שאדם יכול היה לרדת לעומקו של היופי הזה. אבל את זה עשה ויצר קלוד מונה בעשרות ציוריו, שבהם הוא תופס את זוויות האור השונות במהלך היום, ואת נשמת הטבע והאדם.
(ויקיפדיה)
ז'יוורני Giverny
הבית
ז'יוורני הוא כפר במחוז אר בחבל נורמנדי עילית בצרפת, השוכן על גדות נהר הסן במקום שנשפך אליו הנהר אפט, 80 ק"מ צפונית – מערבית לפריז. הוא נשאר קטן ולא מפורסם עד שהתיישב בו קלוד מונה וגר בו בשנים 1883-1826. מונה שכר את הבית ב-1883 ורכש אותו ב-1890. הוא שיפץ את הבית ותכנן את צבעיו – דלתות ותריסים בירוק, חדר האוכל בצהוב והמטבח בכחול. מונה הוריש את האחוזה לבנו מישל שלא התגורר במקום ונהרג בתאונת דרכים ב-1966. מישל הוריש את האחוזה לאקדמיה לאמנויות יפות. ב-1980 הוקם מוסד מונה (Fondation Claude Monet) המתחזק את המקום. מאז הפך בית קלוד מונה והגנים לאטרקציה תיירותית ראשונה במעלה. רבים נוהרים למקום, בעיקר בזכות הגנים המרהיבים.
הבית הלבן עם תריסיו הירוקים משתלב בצורה טבעית עם הגן שלפניו. עולים במדרגות לקומה השנייה שבה נמצאים חדרי המשפחה. הקירות מכוסים בציורים רבים. מהם של מונה ומהם של אימפרסיוניסטים אחרים. שם הזרם האמנותי "אימפרסיוניזם" נובע מציור של מונה "אימפרסיה (התרשמות) זריחה". הציור הוצג ב-1880 בתערוכה וזכה להצלחה רבה. על שמו נקראה כל התערוכה "תערוכת האימפרסיוניסטים". חדרים אחדים מוקדשים לציורים יפניים. במאה ה-19 החלו ציירי פריז לגלות עניין רב באמנות האסייתית, בעיקר היפנית. הם הושפעו מאוד מהציורים האלה ושילבו אלמנטים רבים מהם ביצירותיהם.
בקומת הקרקע של הבית נמצאים חדר האוכל-סלון והמטבח. בחירת הצבעים ושילובם הם אמנות בפני עצמה. חדר האוכל צהוב כולו, בגוונים שונים של צהוב, אפילו סידור הפרחים על שולחן האוכל מותאם בצבעיו. המטבח כחול כולו, כולל סידורי הפרחים והצמחים בעציצים. צהוב וכחול – צבעים אופייניים לחבלים אלה בצרפת.
הגנים
מונה גר בכמה מקומות לפני שעבר לז'יוורני. בכל מקום אליו עבר להתגורר, הקים מונה גנים וצייר אותם. אך אהבתו הרבה לגנים קיבלה את מלוא ביטויה בז'יוורני, שבה התגורר עד סוף ימיו. שם היה לו זמן, רגיעה נפשית, ובסופו של דבר גם כסף, והוא פיתח את גניו מאוד. מונה תכנן שני גנים צמודים לבית:
גינת פרחים מלבנית גדולה הנקראת Clos-Normand ובה סוגים רבים של פרחי נוי, מקבצים צפופים מאוד של פרחים בהירים בשלל גוונים. הגינה מרוצפת שבילים שעליהם קשתות עם צמחים מטפסים.
הגן היפני: ב- 1893 רכש מונה שטח נוסף, חלקת אדמה ביצתית הגובלת באחוזתו, אליה היטה יובל של נהר אפט ויצר גינת מים מזרחית בסגנון הגנים היפניים, לדבריו על מנת "לשמח את העין וכדי שיהיו מוטיבים לציור". הוא שתל על גדות הבריכה עצי אלמון, עצי ערבה, אירוסים וקני במבוק. את פני המים כיסה בצמחי נימפיאות ("חבצלות מים") אקזוטיות ובנה גשר מתכת מפורסם המופיע בתמונות רבות של מונה ביחד עם הבריכה והפרחים ועוד כמה גשרי עץ. האגם הפך למוקד חייו ולמודל אמנותו למשך יותר מעשרים וחמש שנה. המים כמוטיב משכו את מונה בחבלי קסם. השתקפויותיהם המשתנות ללא הרף, יצרו בו את הרשמים החמקניים ביותר של הטבע, אותם רצה לצוד בציוריו. בכך שיצר את אגם הנימפיאות שלו, היה ביכולתו לשלוט במוטיב המרכזי של ציוריו, ולסדר את השתילים סביב חופי האגם ועל פניו.
ברבים מנופי המים שלו סילק מונה גם את קו החוף וגם את קו האופק, וכך יצר תמונה הפוכה. לכאורה בבואות של עלי נימפיאות ושל עננים נשקפים על פני האגם הזרועים נימפיאות. ענן חולף, משב רוח או שינוי באור ש"עין לא מאומנת לא תבחין בו", גרמו למונה ליצור את ציורי אגם הנימפיאות שלו במגוון צורות שונות. מצד אחד ציורים חיוורים ועדינים, ובניגוד להם ציורי נימפיאות המעוררים תחושה של אנרגיה תוקפנית. מונה חידש בשיטתיות את התעמקותו בקומפוזיציה, שיטה שאותה כינה "שיטת הסדרות", שהפכה לצורת עבודתו.
לעומת גודש העצים בגן הפרחים של מונה, שסודר בקווים אירופיים אופייניים, היה גן המים שלו קר ושליו, ערוך כולו בהשראה יפנית. בתוך שטח קטן יחסית יצר מונה אשליה של מרחב בעל עיקולים פתלתלים, מעברים צרים ומראות ציוריים הנשקפים בעדם.
ב-5 בדצמבר 1926, נפטר קלוד מונה מסרטן ריאות. בן 86 היה במותו. הוא נקבר בבית הקברות הקטן הצמוד לכנסייה בז'יוורני. בשנת 1927 נפתח אולם ציורי הקיר של הנימפיאות במוזיאון האורנז'רי.
נעזרתי בערכים מהויקיפדיה
צילומים: תרצה פלח