סלמנקה – עיר האוניברסיטה
סלמנקה (Salamanca) יושבת במערב ספרד, בחבל קסטיליה ולאון ,קרובה מאוד לגבול עם פורטוגל. העיר יושבת על נהר הטורמס (Tormes) ונקראת גם בשם "עיר הזהב".
ביקרתי בסלמנקה לפני שמים רבות, ביקור חטוף מאוד. גם כך אני זוכרת שהתרשמתי מאוד מיופיה המיוחד במינו, ומהאוניברסיטה העתיקה, שרק הצצתי בשעריה במבט חטוף. זכרון אחד נחרת בי היטב: העיר היתה מלאה חסידות. כמעט על כל גג, ארובה או מגדל היה קן. החסידות עמדו על קניהן והקישו במקוריהן וכל העיר מלאה מנקישותיהן (הערבים קוראים לחסידה לק-לק, על שם נקישותיה). כשחזרתי עתה לסלמנקה, לאחר שנים מרובות, החלטתי לבדוק אם זכרוני אינו מטעני.
סלמנקה היא עיר אוניברסיטה. פרושו של דבר שהיא עיר צעירה, תוססת, עם אופי מעט בינלאומי בשל הסטודנטים הרבים הבאים ללמוד בה, בעיקר לימודי ספרדית. אוניברסיטת סלמנקה, השוכנת בתוך הרבע האוניברסיטאי שבעיר, נוסדה בראשית המאה ה-13, והייתה לאוניברסיטה הראשונה בספרד ומבין העתיקות בעולם כולו.
פרושה של המילה הלטינית universitas הוא אגודה המוכרת בחוק כבעלת ״אישיות משפטית״. המונח אוניברסיטס קוצר מהמונח המלא "universitas magistrorum et scholarium", קהילת המורים והחוקרים. במהלך ימי הביניים המאוחרים, במערב ומרכז אירופה, קוצר המונח למילה הראשונה, כלומר universitas
האוניברסיטאות המערביות הראשונות נוסדו החל במאה ה־10. סלרנו ובולוניה שבאיליה, פריז שבצרפת. רוב האוניברסיטאות התפתחו מבתי ספר שהתקיימו ליד מנזרים וכנסיות. האוניברסיטה באירופה בימי הביניים נחשבה מוסד כנסייתי (הסטודנטים נהגו להתהלך בלבוש ותספורת האופייני לכמורה, ואף היו מחויבים לשמור על חיי רווקות). העובדה שהאוניברסיטה הייתה מוסד כנסייתי הביאה לכך שהיו בה סממנים אחידים – שפת ההוראה הייתה לטינית, התארים שהוענקו היו אחידים וכך גם מסלול הלימודים. למרות ההכרה באוניברסיטה כמוסד כנסייתי נאלצו האוניברסיטאות לנהל מאבקים להשגת אוטונומיה ומניעת התערבות השלטון המקומי שביקש לשלוט בארגון הפנימי של האוניברסיטה, מינויי המורים ושאר נהלים פנימיים. מאבקן של האוניברסיטאות הוביל, בסופו של דבר, להשגת האוטונומיה המבוקשת – היו לאוניברסיטה שוטרים משלה, והיא זכתה לפטור מתשלום המסים העירוניים (כמו הכנסייה).
אוניברסיטת סלמנקה Universidad de Salamanca , היא האוניברסיטה השנייה שנוסדה בהיסטוריה של ספרד (ואחת העתיקות באירופה. היא נוסדה על ידי אלפונסו התשיעי מלך לאון בשנת 1218. היא הוכרה באופן רשמי-כנסייתי על ידי האפיפיור אלכסנדר הרביעי בשנת 1255. ימי השיא של האוניברסיטה היו במאה ה-16, כשהיו בה 8000 סטודנטים מכל אירופה וגם מאמריקה הלטינית. במאה ה-20, לאחר מות פרנקו שעיכב את התפתחותה, שבה אוניברסיטת סלמנקה לתפוס מקום מרכזי בין המוסדות האקדמיים באירופה, והיום היא נחשבת לאחד ממוסדות המחקר המובילים באירופה כשלומדים בה 40 אלף סטודנטים.
חזית הכניסה הראשית של האוניברסיטה מרשימה מאוד. בין האלמנטים הבולטים נמצא את מדליון המלכים הקתולים (פרננדו ואיסבלה), את דיוקן האפיפיור אלכסנדר הרביעי, פסלי הרקולס וונוס ושפע תבליטי גיבורים. היא נחשבת, ובצדק, ליפה בספרד. בין כל האלמנטים יש גם צפרדע. מסורת מקומית אומרת שהמתבונן בחזית הכניסה ומזהה את הצפרדע – יזכה למזל טוב. ואכן לא קל לזהות אותה ובעיניי נראתה צפרדע מפוקפקת למדיי לאחר שמצאתי אותה בעזרת צופים אחרים. הצפרדע מביאת המזל הפכה להיות אחד מסמליה של העיר. בכל חנויות המזכרות תמצאו צפרדעים מכל המינים, מכל החומרים, קטנות וגדולות וכמובן עוד שאר אביזרים המעוטרים בדמותה. עוד אחד מסמליה של סלמנקה הוא כפתור מעוצב. הסטודנטים בימי הביניים עטו גלימות שנסגרו סביב צווארם בעזרת כפתור מעוצב. גם את הכפתור הזה תמצאו בכל חנויות המזכרות מכל החומרים ובכל הגדלים.
מול הכניסה נמצא פאטיו דה אסקואלאס Patio de Escuelas. במרכזו פסלו של פרי לואיס דה לאון (Fray Luis de Leon), נזיר, מיסטיקן ומרצה באוניברסיטה במאה ה-16, שנרדף על ידי האינקוויזיציה על כך שתרגם את הברית החדשה לספרדית. משני צדי הפאטיו מעונות סטודנטים. מהכניסה הנמצאת בחזית המרכזית נכנסים לקלויסטר האסקואלאס מאיורס – בית הספר לסטודנטים הבוגרים, בסגנון הבארוק, הכולל כנסייה ואולם ראשי רשמי פאראנינפו Paraninfo) ). צמוד אליו אולם ההרצאות ששימש את דה לאון ובו הריהוט המקורי.
גרם מדרגות מגולף מוביל לספרייה, הגילופים בגרם המדרגות מדגימים תמונות מחיי הסטודנטים ומההווי שלהם. הספרייה מרשימה ביותר אך אי אפשר להיכנס אליה, רק לצפות בה מן הכניסה. גם כך היא משאירה רושם עצום.
בקצה המרוחק של Patio de Escuelas נמצא הקלויסטר של בית הספר לסטודנטים הטירונים (Escuelas Menores). דלת נוספת נפתחת לחדר המכיל את "שמי סלמנקה", חלק מתקרת הספרייה המקורית. ציור הממחיש את האמונות האסטרולוגיות. אסטרולוגיה היתה אחת משבעת המקצועות החופשיים, שהיוו את הבסיס ללמידה בימי הביניים. במהלך המסלול רואים את כיתות הלימוד ואולמות הלימוד על רהיטיהם המקוריים.
צמודות לאוניברסיטה ניצבות שתי הקתדרלות, הישנה Vieja, בסגנון רומנסקי, והחדשה Nueva, בסגנון גותי. הקתדרלה הישנה נבנתה במהלך שתי מאות שנים החל במאה ה-12. הקתדרלה החדשה, הצמודה אליה, גם בנייתה נמשכה כמאתיים שנים, החל במאה ה-16, כשהיוזם היה מלך פרננדו החמישי, מלך קסטיליה. היא נחנכה בשנת 1733. הכניסה לקתדרלה הישנה היא דרך החדשה. ההבדל ניכר מיד לעין. הסגנון השונה והצביון העתיק בולטים מאוד כשנכנסים לישנה. היא פשוטה יותר ומרהיבה בפשטותה לעומת החדשה המצועצעת ועמוסה יותר.
המבנים הצמודים מרשימים מאוד בחיצוניותם. אפשר לעלות למגדל הקתדרלה לצפות על כל העיר. שתי הקתדרלות הצמודות הן מסמלי העיר.
קרדיט: ערכים בויקיפדיה.
צילומים מהויקיפדיה