קיימברידג' – לא רק אוניברסיטה
קיימברידג'
איננה רק אוניברסיטה, זוהי לא רק העיר שבה חיו ניוטון וביירון, זהו יעד לטיול יומי מחוץ ללונדון. קיימברידג' מושכת אליה תיירים בזכות הקמפוסים העתיקים שלה, הנופים המוריקים, האווירה הכפרית השקיטה ועצי הערבה הבוכייה סביב הנהר. לא סתם מגיעים לקיימברידג' למעלה מארבעה מיליון תיירים כל שנה.
בקיימברידג' אפשר ללכת בשבילים, בין המבנים העתיקים והמרשימים ולאורך הנהר או שדרות החנויות המפוארות. שיטוט בשטחים המוריקים יוביל אתכם בין עשרות גינות. באשר לנהר – אם יתמזל מזלכם תוכלו להתרשם מהחותרים על הנהר – אותם חותרים המתחרים באוניברסיטאות אחרות כמו אוקספורד.
קיימברידג' היא יעד מועדף על חובבי ארכיטקטורה והיסטוריה והיא מושכת אליה תיירים אשר מתרשמים מהמבנים העתיקים שלה. אבל קיימברידג' אינה רק עיירה פסטורלית, אקדמיה ושטחים מוריקים. קיימברידג' היא גם עיירת פסטיבלים. אולי הבולט שבהם אשר מתרחש כל קיץ הוא פסטיבל שייקספיר אשר מושך אליו קהל מכל האזור.
קיימברידג'
קיימברידג' (Cambridge, מילולית: הגשר על נהר קיים – Cam) י בעיר נשמרו מסורות רבות של מאות שנים. אחת מהן היא בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות. בתי ספר עתיקים אלה קיימים שנים רבות ונודעים באיכותם וברמתם הגבוהה.
העיר קיימברידג' שוכנת על גדות נהר קאם (Cam) במחוז קמברידג'שייר, 80 ק"מ צפונית ללונדון. יש בה כ-111 אלף תושבים, כחמישית מהם סטודנטים. אוניברסיטת קמברידג', הממוקמת כאמור במרכז העיר, נוסדה בשנת 1209. בקיימברידג' למדו יותר זוכי פרס נובל מאשר בכל אוניברסיטה אחרת בעולם וגם חלק נכבד מהדמויות החשובות ביותר בהיסטוריה של המדעים מדויקים. בין האישים שלמדו כאן אפשר למנות את אייזק ניוטון, צ'רלס דרווין, סטיבן הוקינג, א.א. מילן (מחבר ספרי פו הדוב), ברם סטוקר (מחבר הספר דרקולה) והמשורר לורד ג'ורג' ביירון. בשנים האחרונות התפתחה קיימברידג' למרכז ההיי-טק הראשי בבריטניה.
רוב העיר בנויה בגדה המזרחית של הנהר, ולהבדיל מאוקספורד כמעט כל הבניינים המפוארים והחשובים שלה קשורים בצורה זו או אחרת לאוניברסיטה. מתוך 31 הקולג'ים הפזורים בעיר כיום שלושה מיועדים רק לנשים וארבעה לתלמידים מתקדמים בלבד, בעלי תואר MA לפחות. העושר והפאר של אוניברסיטת קיימברידג' ניכרים בבניינים הפזורים ברחבי העיר והשייכים לאוניברסיטה, כגון בניין פיטרהאוס (Peterhouse), הוותיק מבין הקולג'ים מהמאה ה-13; החצר הישנה והמטופחת בקווינס קולג' (Queen's College), שנבנתה בשנת 1448; כנסייתו הגותית הענקית של הקינגס קולג' (King's College), המכונה קינגס קולג' צ'אפל (King's College Chapel), שנבנתה במאה ה-15 ונחשבת לאחד המבנים הגותיים היפים ביותר בכל בריטניה; ובניין הסנאט (The Senate) המרשים שנבנה בין השנים 1730-1722 על ידי האדריכל ג'ימס גיבס, ובו מתקיימים טקסי סיום הלימודים.
כמו באוקספורד הדרך הנוחה ביותר לטייל בקיימברידג' היא באופניים, אותם ניתן לשכור בכמה מקומות בעיר. בקמברידג' יש יותר מ-20 מוזיאונים וגלריות כולל מוזיאון פיצוויליאם (Fitzwilliam Museum), בו מוצג אוסף מצוין של חפצי אמנות ועתיקות מיוון, איטליה והמזרח התיכון. כמו כן, הקומפלקס הנקרא "מוזיאונים חדשים" (New Museums) כולל מספר מוזיאונים וביניהם מוזיאון לזואולוגיה ומוזיאון לאנתרופולוגיה, מעבדות וחדרי לימוד.
כמו בכל עיר אוניברסיטאית תוססת המכבדת את עצמה גם בקיימברידג' יש אינספור פעילויות תרבותיות ומופעי מוסיקה מגוונים להפליא, הכוללים מוסיקת פולק בריטית, רוק כבד, פאנק, רוק'נרול שנות ה-50 ועוד. לחובבי המוסיקה הקלאסית לדוגמה מוצעים יותר מ-25 מופעים מדי חודש במקומות שונים בעיר, כולל בכנסייה המרשימה קינגס קולג' צ'אפל. בנוסף פועלים בקיימברידג' תיאטראות רבים שנחשבים טובים במיוחד.
קיימברידג' ידועה בכל העולם בשל אוניברסיטת קיימברידג' השוכנת בתחומיה. קיימברידג' היא האוניברסיטה העתיקה ביותר (נוסדה ב-1209) בעולם דובר האנגלית, אחרי אוניברסיטת אוקספורד. באוניברסיטת קיימברידג' למדו יותר זוכי פרס נובל מבכל אוניברסיטה אחרת בעולם וחלק מכובד מהאנשים החשובים ביותר בהיסטוריה של המדעים המדוייקים. בשנים האחרונות התפתחה קיימברידג' למרכז ההיי טק הראשי בבריטניה.
טעות גדולה לחשוב שקיימברידג' ואוקספורד הן אוניברסיטאות רגילות – כל אחת היא בעצם אוסף של קולג'ים שהקשר ביניהם רופף למדי. במשך כ-800 שנים מצחצחות האוניברסיטאות של אוקספורד ושל קיימברידג' מוחות של צעירים מכל העולם. הודות לאופי בריטי ייחודי, המשלב מסורת עתיקת ימים, לימודים ברמה גבוהה ולעתים אקסצנטריות מעוררת השראה, נראה שאוקספורד וקיימברידג' קיימות בממד אחר, בעולם אחר, מנותקות מהסביבה. היכן עוד אפשר למצוא קולג' שהוקם בשנת 1379 ונקרא ה"קולג' החדש"; קולג' הנקרא Brasenose "אף נועז" על שם ידית של דלת – מוסד אקדמי בו אין חובה לבוא להרצאות, לא מקבלים ציונים, הסטודנטים לא לומדים שום מקצוע שאינו קשור למקצועות שבחרו ונבחנים רק שלוש פעמים במשך כל שנות הלימודים, או כפי שהגדיר זאת אחד הסטודנטים "פעם כדי להתקבל ועוד פעמיים כדי להשתחרר". מאז ומתמיד שררה מתיחות בין התושבים המקומיים לבין הסטודנטים, שזכתה לכינוי "החליפות נגד העיר". (Gowns against Town). המשבר הגדול הראשון, שהתחולל בשנת 1209 כאשר שני סטודנטים הואשמו באונס, גרם לפיזורה של האוניברסיטה באוקספורד ולהקמת המתחרה הגדולה ביותר שלה – האוניברסיטה בקיימברידג'. מסורת אחרת היא כי האוניברסיטה הוקמה בשנת 1209 על ידי קבוצת מלומדים, שנאלצו להימלט מאוקספורד לאחר ריב עם המקומיים.
הבניין הראשון שנבנה באוניברסיטה, עוד בשנת 1284, עדיין עומד על תילו. במשך השנים התווספו בניינים רבים לאוניברסיטה, ביניהם הכנסייה שבנייתה החלה ב-1446 והושלמה רק ב-1515.
קיימברידג' מוליכה בדרך כלל את טבלת דירוג האוניברסיטאות באנגליה, ומדורגת אקדמית בין האוניברסיטאות הטובות בעולם.
בין אוניברסיטאות אוקספורד וקיימברידג', המכונות באנגליה אוקסברידג' שוררת יריבות היסטורית שמקורה במאבק על תואר האוניברסיטה הבכירה בממלכה המאוחדת. אחוז ניכר מקרב מדעניה, סופריה מדינאיה של בריטניה הוא בוגר האוניברסיטאות הללו.
מיתוסים
מספר מיתוסים התפתחו סביב אוניברסיטת קיימברידג' וההיסטוריה שלה. אחד מהם עוסק בגשר המתמטי הסמוך לקווינס קולג', שעיצב, כביכול אייזק ניוטון עצמו באופן שיאפשר לו להחזיק מעמד ללא ברגים ובריחים. מסופר על חבורת סטודנטים ספקניים שפירקו את הגשר אך לא הצליחו להרכיבו מחדש לאחר מכך. הסיפור הנו בדיה, שכן הגשר נבנה 22 שנים לאחר מותו של ניוטון. האטרקציה המפורסמת בקולג' המלכה (Queens' College) היא הגשר המחבר בין שני חלקי הקולג', הגשר המתמטי (Mathematical Bridge). הגשר הלא אופייני הזה נבנה לראשונה בשנת 1749, ואחר כך נבנה שוב בשנים 1866 ו-1905. בניגוד לאמונה הרווחת בקרב מדריכי תיירות מקומיים, לאייזיק ניוטון אין שום קשר לבניית הגשר. עוד שמועה שמסתובבת היא שלפני 100 שנה בערך, תלמידי הקולג' פירקו את הגשר ונכשלו בהרכבתו מחדש. מעניין, אבל כנראה גם לא נכון, מאחר שהגשר מחוזק בעזרת ברזלים וברגים מסיביים. לא פלא שהגשר אפוף שמועות – הוא לא נראה שייך לסביבתו מבחינה ארכיטקטונית, וגם בלי קשר לארכיטקטורה, הוא פשוט נראה מוזר. משני צידיו של הגשר הנודע משתרעים הקולג' היפה והגן המקיף אותו. גם הפארק שווה התייחסות, לא פחות מהגשר. אם אתם מבקרים במקום, שלבו ביקורים בקולג'ים אחרים שנמצאים בסביבה, וכדאי לקפוץ גם לספרייה הקרובה – ספריית האוניברסיטה (University Library).
אגדה אורבנית אחרת הקשורה בפיזיקאי הדגול הוא העץ שתחתיו כביכול ישב ניוטון כאשר התפוח נפל על ראשו. העץ נמצא בחצר הפקולטה למתמטיקה ואפשר לשבת תחתיו, אם תמצאו מקום בין כל התיירים היפנים. סיפור עץ התפוח לא עובר את מבחן המציאות מאחר ועל פי עדותו של ניוטון הוא ישב במשרדו כאשר העלה את רעיון כוח המשיכה. אבל בקיימברידג', כמו באוקספורד, מיתוסים ומסורת לא מתים בקלות.
סיפור אמיתי הוא זה העוסק ב"פרס כפית העץ", שהייתה ה"פרס" שהוענק לתלמיד בעל הציון העובר הנמוך ביותר ב"טריפוס" של לימודי המתמטיקה. הפרס הוענק בפעם האחרונה בשנת 1909. מרגע שהובן כי מספר סטודנטים עשו מאמצים לזכות בכפית העץ, בוטל הנוהג.
שלושים ואחד הקולג'ים המרכיבים את אוניברסיטת קיימברידג' מהווים, למעשה, מוסדות עצמאיים: הקולג' רשאי לקבוע אילו סטודנטים יתקבלו ללימודים, ולהחליט באופן עצמאי על מינוי מרצים וחוקרים, בכפוף לתקנון האוניברסיטה. בנוסף, הקולג'ים הם האחראים על סידורים פנימיים ומנהליים, על רווחת הסטודנטים (רוב הסטודנטים חיים, גרים ולנים בתחומי הקולג' במהלך לימודיהם) ועל ארגון קבוצות למידה קטנות. בכל קולג' ישנם ספרייה ומתקני ספורט, מועדונים ואחוות שונות. הלימודים מתנהלים הן במחלקות הקולג'ים והן במחלקות האוניברסיטה, כאשר האוניברסיטה היא שמעניקה את התארים.
קיימברידג' היא גן עדן לרוכבי אופניים וכולם, מסטודנטים תפרנים ועד לענקי התוכנה המקומיים, רוכבים על אופניים.
פאב Eagle
אם החלטתם לשהות במרכז העיר ואתם מעוניינים להכיר את ההיסטוריה המקומית, בקרו בפאב Eagle הפאב רב הימים נוסד במאה ה-17, ובאותם ימים לא הכיל אלא יציעים לשתייה תחת כיפת השמיים. שלט קטן מחוץ לפאב יגלה לכם, לדוגמה, שזה המקום שבו ג'יימס ווטסון ופרנסיס קריק ישבו כשפיצחו את סוד מבנה הDNA .
בחלקו האחורי של הפאב נמצא חדר המוקדש לחיל האוויר הבריטי, ועל התקרה תוכלו לראות את עשרות החתימות המקשטות אותה – כולן של קציני חיל האוויר המלכותי שהוצבו בקיימברידג' וסביבותיה במלחמת העולם השנייה. טייסי חיל האוויר המלכותי נהגו לבלות את לילם האחרון לפני יציאה להפציץ את הגרמנים – בפאב Eagle הם נהגו לחתום את שמותיהם על התקרה. רבים מהם לא חזרו, והתקרה הזאת נותרה כעין מצבה לזכרם ולגבורתם.
אוכל רחוב באנגליה
המטבח האנגלי אינו ידוע כמטבח מלהיב במיוחד, בלשון ההמעטה. הבישול האנגלי מושפע מהאקלים הקר והגשום ומבידודה של אנגליה בשל היותה אי. כשאני הולכת ברחוב הלטונדוני הקר והטחוב ונשמתי (או יותר נכון בטני) יוצאת אל מעט מזון חמים, אין לי ברירה אלא להתפשר על מאכל הרחוב האנגלי הלאומי פיש אנד צ'יפס (באנגלית: chips (Fish and – "דג וטוגנים"; בסקוטלנד, ויילס, אירלנד וצפון אירלנד שְמוֹ – דג ארוחת הערב) הוא מאכל פופולרי, במיוחד בניו אינגלנד, קנדה, אירלנד ודרום אפריקה. הוא מורכב מדג שמטוגן בשמן עמוק עם פירורי לחם, אשר לידו מוגשים טוגנים. במקור הוגש עטוף בנייר עיתון. האנגלי הממוצע גומר לעבוד בסביבות השעה חמש, הולך לפאב בשש ויוצא ממנו בערך בתשע חצי כשהוא שיכור כלוט ומת מרעב. מאחר שבטן מלאה באלכוהול מעריכה אוכל שמנוני ומספק, ה"פיש שופ", שליד הפאב יספק לו בשמחה חבילה נאה עטופה בנייר עיתון, שמכילה נתח מהביל ופריך של דג שנשלה מהמים הקרים שמקיפים את האיים הבריטים, נטבל בבלילה, טוגן עד פריכות, ולצד הדג, צ'יפסים חמימים ושמנמנים. שמח וטוב לב הוא יושב על ספסל ציבורי, פותח את החבילה החמימה, זולף מעט חומץ על כל העניין, נותן ביס ומתמלא בחום וסיפוק שגם זרזיף הגשם תמידי לא יוכל להעלים.
חתירה
אחת המסורות הוותיקות בקיימברידג' היא חתירה. בשעות הבוקר תוכלו למצוא על גדות הנהר סטודנטים ופרופסורים, ספורטאים מקצועיים וחובבים נלהבים, שמתחילים את היום בחתירה במים.
פרט למסורת וללימודים אקדמיים ברמה גבוהה, לאוניברסיטאות אוקספורד וקמברידג' יש הרבה במשותף, וזה כולל ענפי ספורט פופולאריים כגון רוגבי, קריקט, וסוג של חתירה הנקרא פונטינג (Punting) – חתירה במוט אורך. הנהרות החוצים את שתי הערים מאפשרים לסטודנטים ולמבקרים לעסוק בספורט זה, והרעיון הוא לגעת בקרקע בעזרת מקל ארוך ולדחוף את הסירה בכיוון הזרם (בדיוק כמו בגונדולה). ניתן להשכיר סירות ולנסות לשוט לבד אך ראו הוזהרתם – זה לא כל כך פשוט כמו שזה נראה והמון תיירים לא מנוסים נתקעים בשיחים שלאורך הגדות עד שמישהו בא לעזרתם.
אם אתם בקיימברידג' בין 10 ל-13 ביוני, תוכלו לצפות במרוץ הMay Bumps הסטודנטיאלי המסורתי. בסוף יולי מתקיים מרוץ הTown Bumps של חובבי החתירה המקומיים. שני האירועים ידועים כמושכי קהל ומציעים למבקרים ירידי אוכל, ברביקיו, מדורות, פיקניקים ומסיבות על גדות הנהר.
החתירה השנתית בין אוניברסיטת קמברידג' (Cambridge) לאוניברסיטת אוקספורד (Oxford) היא מאבני היסוד של התרבות האנגלית. מהמרים פעמיים בשנה: פעם במרוץ הסוסים השנתי ה"גרנד נשיונל", ובפעם השנייה בתחרות החתירה הנערכת מדי שנה באביב בין אוניברסיטת קמברידג' לאוניברסיטת אוקספורד. תחרות זו היא תמצית ההוויה של האליטה בחברה האנגלית. תחרות החתירה השנתית בין אוניברסיטאות אוקספורד וקמברידג' מתקיימת בנהר התמזה שבלונדון בעונת האביב. האירוע פופולארי לא רק בקרב הסטודנטים, ולפי אומדן לא רשמי כמיליון צופים גודשים את גדות הנהר וכתשעה מיליון צופים בתחרות בטלוויזיה.
התחרות הראשונה התקיימה בשנת 1829 ומאז 1856 היא מתקיימת מדי שנה, פרט להפסקה בשתי מלחמות העולם. שתי הקבוצות ידועות באופן מסורתי כ"כחולים" – קמברידג' בכחול בהיר ואוקספורד בכחול כהה. בשנים האחרונות היו כמה תחרויות דרמטיות כולל התחרות הצמודה ביותר בשנת 2003 בה קמברידג' ניצחה ביתרון של 30 ס"מ בלבד.
גדות הנהר מנוקדות בבתי הסירות, כל אחד נושא בגאון סמל משפחתי זה או אחר. בית הסירות הוותיק ביותר, Goldie Boathouse נבנה ב-1880 ונחשב לבית של נבחרת החתירה של אוניברסיטת קיימברידג'. אם יאיר לכם המזל פנים ודלתות המועדון תהיינה פתוחות, תוכלו להעיף מבט חטוף בחותרים מתאמנים.
הנהר מתפתל דרך מרכז העיר, והדרך הטובה ביותר לחוות אותו היא בשיט דוגיות. יש כמה חברות המשכירות סירות. תושבי קיימברידג' רואים בתיירים המנסים לחתור בחוסר אונים משווע אטרקציה קומית במיוחד.דרך נינוחה יותר לשוט בנהר היא בעזרת חותר – על פי רוב סטודנט – שישמח לנווט את הדוגית בבטחה בעבורכם. כך תוכלו גם לזכות בסקירה היסטורית קצרה על האוניברסיטה, בה בעת שאתם נהנים מהיופי השליו שעוטף אתכם מכל פינה.
כנסיית המלך King's Chapel
אחת הסיבות העיקריות לכך שתיירים מגיעים לקיימברידג' (Cambridge) היא כנסיית המלך (King's Chapel) המדהימה ביופייה ששייכת לקולג' המלך (King's College). חלונות הויטראז'ים היפים, הגילופים המדויקים שמקשטים את הקירות והאורגן הכנסייתי האימתני שמוצב במקום משווים לכנסייה מראה עוצר נשימה.
הביקור ב-King's College לא מתמצה בכנסייה – כדאי לסייר בין המבנים היפים ששייכים למתחם (לא כל המבנים פתוחים למבקרים). מאחר שהקולג' נמצא ממש במרכז קיימברידג', זהו מקום מצוין להתחיל בו את הטיול בעיר – הגישה ממנו לכל מקום היא נוחה ומהירה, ברגל (מומלץ ביותר) או באמצעות האוטובוס התיירותי ששירותיו ניתנים בחינם.
קולג' טריניטי Trinity College
המפורסם הוא אחד מהקולג'ים היפים של קיימברידג'. הקולג', שהוקם בשנת 1546, התפרסם בזכות הכנסייה עוצרת הנשימה שלו והמקהלה המצליחה שפעלה במקום. לאחר שתצליחו לנתק את עצמכם מהמבנה המהפנט, בקרו בפארק The Backs הסמוך הכולל משטחי דשא גדולים, חלקה מיוערת ונהר באווירה פסטורלית מושלמת, עם אביב פורח במלוא הדרו ונשירת עלים מקסימה בסתיו.
טריניטי הוא אחד משלושת הקולג'ים המלכותיים באוניברסיטת קיימברידג' ביחד עם קינג קולג' וסנט ג'ון קולג'. בטריניטי יש כ-700 סטודנטים לתואר ראשון, 430 סטודנטים לתואר שני וכ-190 עמיתים[, והוא הקולג' הגדול ביותר באוניברסיטאות קיימברידג' ואוקספורד. במהלך המאה ה-20 זכו חברי טריניטי ב-31 פרסי נובל מתוך 89 פרסי נובל בהם זכו חברי אוניברסיטת קיימברידג', המספר הגבוה ביותר של פרסי נובל בהם זכה קולג' בודד באוניברסיטת קיימברידג'. בין בוגרי טריניטי ניתן למנות שישה ראשי ממשלה בריטים, הפיזיקאים אייזיק ניוטון ונילס בוהר, הפילוסופים לודוויג ויטנגשטיין ווברטרנד ראסל והמרגל קים פילבי, שהיה חלק מרשת קיימברידג'.
הקולג' קרוב למרכז העיר ולקולג'ים החשובים האחרים כך שכדאי לשלב ביקור בו בביקורים באתרים אחרים בעיר. את הדרך בין האתרים מומלץ לעשות ברגל, דרך הסמטאות המתפתלות שמהן אפשר לראות את העיר נפרשת במלוא הדרה. אם כל היופי הזה עשה אתכם רעבים, קפצו לכיכר השוק (Market Square) ותוכלו ליהנות מארוחת צהריים מקומית.
שעון גרסהופר Grasshopper Clock
שעון מוזר וקצת מפחיד בפינת הספרייה של קורפוס טיילור, חוויה מפתיעה לכל תייר בקיימברידג'. השעון נחנך בספטמבר 2008 ומדגים טכנולוגיות חדשות. הוא נוצץ ב-24 קראט זהב, תוספת צבעונית לאתרי העיר.
רחוב השוק (Market Street)
הוא אחד הרחובות המרכזיים של קיימברידג', והוא לב ליבה של כל התרחשות עירונית באיזור. הרחוב מלא בחנויות מסוגים שונים, לרוב חנויות בגדים, אך יש גם חנויות הנעלה, אביזרי אופנה, מוזיקה, ספרים, אמנות ועוד. בימי ראשון מתקיים ברחוב שוק האומנויות (Arts & Crafts Market), אז אמנים מגיעים להראות ולמכור את יצירותיהם. בדרך כלל מדובר בעבודות חמר, פיסול ועבודות יד מגוונות. בשוק של יום ראשון תמצאו גם מאכלים מקומיים נדירים כמו ביצי יען וצמחים שגודלו על ידי החוואים המקומיים.
הפארקים Lammas Land ו-Sheeps Green
יוצרים יחדיו את אחת משמורות הטבע היפות ביותר של קיימברידג'. שני הפארקים צמודים זה לזה ומאד מומלץ לשלב טיול בשניהם. Sheeps Green הוא שמורת טבע שחלקה פראית וחלקה כולל משטח ירוק רחב המושלם לפיקניקים, למשחקי כדור ולהשתזפות קצרה (אם יש שמש, כמובן). כנראה שתפגשו גם את הפרות ושאר חיות המרעה שבאות לפארק ללחך את המנה היומית שלהן.
אתם יכולים להלך בין השבילים היפים של הפארק ולגלוש בלי לשים לב אל ה-Lammas Land, שהוא מקום מושלם לילדים. כן, בהחלט יש פה למות, אבל לא רק למות: מגרש משחקים ענק, בריכה להשטת סירות, בריכה לרחצה בימי הקיץ (שאינה נגישה למוגבלים בתנועה) ועוד הרבה דשא. כדאי לשלב את הטיול בפארק לפני או אחרי הביקור במוזיאון Fitzwilliam Museum שגובל בחלקו הצפון מזרחי של הפארק.