פרשות החודש 1: בראשית, נח, לך לך, וירא (בראשית א' – כ"ב)
פרשות החודש בקיבוץ בית ניר 1
אוקטובר 2015, תשרי-מרחשוון ה'תשע"ו
בראשית, נח, לך לך, וירא (בראשית א-כב)
-
בריאת העולם
קטע מפנטזיה, פולחן האביב
בראשית א
א בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ. ב וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ וְחֹשֶׁךְ עַל-פְּנֵי תְהוֹם וְרוּחַ אֱלֹהִים מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם.
בראשית ב
ד אֵלֶּה תוֹלְדוֹת הַשָּׁמַיִם וְהָאָרֶץ בְּהִבָּרְאָם בְּיוֹם עֲשׂוֹת יְהוָה אֱלֹהִים אֶרֶץ וְשָׁמָיִם. ה וְכֹל שִׂיחַ הַשָּׂדֶה טֶרֶם יִהְיֶה בָאָרֶץ וְכָל-עֵשֶׂב הַשָּׂדֶה טֶרֶם יִצְמָח כִּי לֹא הִמְטִיר יְהוָה אֱלֹהִים עַל-הָאָרֶץ וְאָדָם אַיִן לַעֲבֹד אֶת-הָאֲדָמָה. ו וְאֵד יַעֲלֶה מִן-הָאָרֶץ וְהִשְׁקָה אֶת-כָּל-פְּנֵי הָאֲדָמָה.
ישעיהו מ
יב מִי-מָדַד בְּשָׁעֳלוֹ מַיִם וְשָׁמַיִם בַּזֶּרֶת תִּכֵּן וְכָל בַּשָּׁלִשׁ עֲפַר הָאָרֶץ וְשָׁקַל בַּפֶּלֶס הָרִים וּגְבָעוֹת בְּמֹאזְנָיִם.
תהילים קד
ב עֹטֶה-אוֹר כַּשַּׂלְמָה נוֹטֶה שָׁמַיִם כַּיְרִיעָה. ג הַמְקָרֶה בַמַּיִם עֲלִיּוֹתָיוהַשָּׂם-עָבִים רְכוּבוֹ הַמְהַלֵּךְ עַל-כַּנְפֵי-רוּחַ. ד עֹשֶׂה מַלְאָכָיו רוּחוֹת מְשָׁרְתָיו אֵשׁ לֹהֵט. ה יָסַד-אֶרֶץ עַל-מְכוֹנֶיהָ בַּל-תִּמּוֹט עוֹלָם וָעֶד. ו תְּהוֹם כַּלְּבוּשׁ כִּסִּיתוֹ עַל-הָרִים יַעַמְדוּ מָיִם. ז מִן-גַּעֲרָתְךָ יְנוּסוּן מִן-קוֹל רַעַמְךָ יֵחָפֵזוּן. ח יַעֲלוּ הָרִים יֵרְדוּ בְקָעוֹת אֶל-מְקוֹם זֶה יָסַדְתָּ לָהֶם. ט גְּבוּל-שַׂמְתָּ בַּל-יַעֲבֹרוּן בַּל-יְשֻׁבוּן לְכַסּוֹת הָאָרֶץ. י הַמְשַׁלֵּחַ מַעְיָנִים בַּנְּחָלִים בֵּין הָרִים יְהַלֵּכוּן. יא יַשְׁקוּ כָּל-חַיְתוֹ שָׂדָי יִשְׁבְּרוּ פְרָאִים צְמָאָם. יב עֲלֵיהֶם עוֹף-הַשָּׁמַיִם יִשְׁכּוֹן מִבֵּין עֳפָאיִם יִתְּנוּ-קוֹל. יג מַשְׁקֶה הָרִים מֵעֲלִיּוֹתָיו מִפְּרִי מַעֲשֶׂיךָ תִּשְׂבַּע הָאָרֶץ. יד מַצְמִיחַ חָצִיר לַבְּהֵמָה וְעֵשֶׂב לַעֲבֹדַת הָאָדָםלְהוֹצִיא לֶחֶם מִן-הָאָרֶץ. טו וְיַיִן יְשַׂמַּח לְבַב-אֱנוֹשׁ לְהַצְהִיל פָּנִים מִשָּׁמֶןוְלֶחֶם לְבַב-אֱנוֹשׁ יִסְעָד.
בבל העתיקה בתחילת האלף השני לפני הספירה
"אנומה אליש", בראשית "מי תהום", יצור זכרי בשם "אפסו", אל השמים, ויצור נקבי בשם "תיאמת". באגדה הבבלית מסמלים אפסו ותיאמת את יסודות הגבריות והנקביות במין האנושי; מתיאמת נולדו האלים, ומגופה נוצר העולם.
כנען
בראשית היו הרוח, הכאוס (תוהו ובוהו), התהום והרקק. נולדה ה"חמדה", שהיא "ראשית התהוות כל הדברים". ב"רוח" התלקחה ה"תשוקה" אל ה"ראשית", אל ה"כאוס", ומזיווגם נולד "מות", ממנו נתהוו כל הברואים.
יוון העתיקה המאה השמינית לפני הספירה
העולם נוצר מתוך כאוס. מתוך הכאוס, נוצרו לראשונה הארץ (גאיה), וממנה השמיים (אורנוס). מזיווגם של שני אלו נוצרו יצורים שונים.
אפלטון, יוון, המאה הרביעית לפנה"ס
מעשה ידיו של אל יחיד. האל מתואר כמעין אדריכל, המתכנן את העולם בהתאם לעקרונות הנדסיים ואסתטיים, כך למשל את הארץ הוא בוחר ליצור בצורת כדור, מכיוון שזו הצורה המושלמת ביותר. מעשה היצירה מתואר באופן טכני מאוד, ואפלטון מקדיש מילים רבות לתאר כיצד האל גוזר, מכופף, מחבר ומניע במסלולם את יסודות הבריאה השונים. האל מפריד אלו מאלו את ארבעת היסודות, הנתונים קודם לכן במצב של ערבוביה, ובורא את הזמן, השמיים, הארץ, כוכבי השמיים, והאלים הפחותים יותר. הוא גם הבורא את נשמת האדם, אבל את בריאת גופו הוא מפקיד בידי האלים המשניים, ומסיבה זו גופו של האדם הוא בן תמותה, בעוד שנשמתו היא בת אלמוות.
האינקה 1200- אמצע המאה ה-16
על פי המיתולוגיה של האינקה בפרו האל הבורא היה וירקוצ'ה, אשר ברא תחילה עולם ללא שמש, ירח וכוכבים. תחילה הוא גילף באבן יצורים ענקיים, אך החליט להרוס אותם, כיוון שחשש מפניהם. במקומם הוא יצר יצורים יותר קטנים- בני האדם, אך כעבור מספר שנים, גם אותם הוא השמיד, כיוון ששכחו אותו.
אחרי החורבן הגדול, ניגש וירקוצ'ה שוב למלאכה, והפעם, קודם ליצירת האדם, הוא ברא אור, שמש, ירח וכוכבים. שוב הוא גילף בני אדם מתוך הסלע, והפעם הוא הוסיף אליהם גם את בעלי החיים. לאחר הבריאה, הצהיר וירקוצ'ה בפני בני האדם שהוא האל הבורא וכי אותו יש לעבוד לנצח ונעלם אל תוך הים.
סקנדינביה המאות הראשונות לספירה
על פי המיתולוגיה הנורדית היצור החי הראשון בעולם היה הענק אימיר, אשר יצא מתוך הקרחונים האינסופיים של העולם הקדום, ויצר שני ענקים נוספים, הוריו הקדומים של גזע הענקים. אחת מבנות הענקים נישאה ליצור בשם בורי וילדה את שלושת האלים הראשונים: אודין, וילי ו-וה, אשר מרדו נגד הענקים, השמידו אותם ויצרו מגוויותיהם את העולם. את הזוג האנושי הראשון הם בראו משני גזעי עצים מתים.
גאורגיה המאות הראשונות לספירה
על פי המיתולוגיה הגיאורגית, בהתחלה היו זוג, אח ואחות, שהפכו לאלים. היא כעסה על אחיה, וכשהוא יצר את הרקיע בצורת רשת גדולה, היא יצרה חולדות ועכברים, כדי לכרסם ברשת. כשהוא יצר את הגפן, היא יצרה גדי כדי שיאכל אותו וכן הלאה.
הודו אחת הגירסאות 1200-1500 לפנה"ס
במזמור 10.129 "לא היה אז יש ולא אין, לא היה חלל עולם ולא שמים ממעל….לא היה אז מות ולא אלמוות, יום לא נבדל מלילה….בראשית היה חושך מולט בחושך, בכל מים לא נבדלו ממים" אולם הייתה דמות מסתורית "מה התנועע? היכן? בחסות מי? ההיו מים, תהום מצולה?…… זה האחד נשם מאליו במשב דומיה, ומאום לא היה בלתו….. זה האחד המתהווה, אשר היה כמוס בתוהו, נולד מלהט חומו… הוא הצופה בה (בבריאה) מגבהי מרומים, יודע אל נכון…." בהמשך מתואר כי "בראשית נוצר בו החשק, אשר היה זרע ראשון לבינה" אין במזמור תשובות ברורות והכל מסתורי מאד "מי יודע אל נכון? מי יגיד כאן? מנין בריאה זו? מנין נולדה? הן האלים מן הבריאה והלאה, מי יודע ממה התהוותה".
אריך פרום 1980-1900
(השפה שנשכחה עמ' 191-194) מיתוסי הבריאה הבבליים והיהודים מביעים עקרונות של היריבות והמלחמה בין היסודות הפטריארכלים למטריארכלים בחברה האנושית, והעדפת הראשונים על האחרונים ששלטו עד לא מכבר. פוריותה של האישה איננה שוב הערך העליון, מכיוון שהגבר מסוגל לעשות כן בכוח מחשבתו.
סיפורי בריאת עולם בספרות
סיפורי בריאת עולם אלטרנטיביים קיימים גם בספרות הפופולרית.
ג'.ר. ר. טולקין יצר סיפור בריאה, שר הטבעות וההוביט
סיפורי בריאה נפוצים בסוגת המדע הדיוני סדרת אמבר של רוג'ר זילאזני וטרילוגיית בורא העולמות של פיליפ חוזה פארמר.
-
בריאת האדם
בראשית א
כז וַיִּבְרָא אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם בְּצַלְמוֹ בְּצֶלֶם אֱלֹהִים בָּרָא אֹתוֹ זָכָר וּנְקֵבָה בָּרָא אֹתָם.
בראשית ב
ז וַיִּיצֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם עָפָר מִן-הָאֲדָמָה וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה.
שיחה עם נירה
-
המבול
בראשית ז
יז וַיְהִי הַמַּבּוּל אַרְבָּעִים יוֹם עַל-הָאָרֶץ וַיִּרְבּוּ הַמַּיִם וַיִּשְׂאוּ אֶת-הַתֵּבָה וַתָּרָם מֵעַל הָאָרֶץ. יח וַיִּגְבְּרוּ הַמַּיִם וַיִּרְבּוּ מְאֹד עַל-הָאָרֶץ וַתֵּלֶךְ הַתֵּבָה עַל-פְּנֵי הַמָּיִם. יט וְהַמַּיִם גָּבְרוּ מְאֹד מְאֹד עַל-הָאָרֶץ וַיְכֻסּוּ כָּל-הֶהָרִים הַגְּבֹהִים אֲשֶׁר-תַּחַת כָּל-הַשָּׁמָיִם. כ חֲמֵשׁ עֶשְׂרֵה אַמָּה מִלְמַעְלָה גָּבְרוּ הַמָּיִם וַיְכֻסּוּ הֶהָרִים. כא וַיִּגְוַע כָּל-בָּשָׂר הָרֹמֵשׂ עַל-הָאָרֶץ בָּעוֹף וּבַבְּהֵמָה וּבַחַיָּה וּבְכָל-הַשֶּׁרֶץ הַשֹּׁרֵץ עַל-הָאָרֶץ וְכֹל הָאָדָם. כב כֹּל אֲשֶׁר נִשְׁמַת-רוּחַ חַיִּים בְּאַפָּיו מִכֹּל אֲשֶׁר בֶּחָרָבָה מֵתוּ. כג וַיִּמַח אֶת-כָּל-הַיְקוּם אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה מֵאָדָם עַד-בְּהֵמָה עַד-רֶמֶשׂ וְעַד-עוֹף הַשָּׁמַיִם וַיִּמָּחוּ מִן-הָאָרֶץ וַיִּשָּׁאֶר אַךְ-נֹחַ וַאֲשֶׁר אִתּוֹ בַּתֵּבָה. כד וַיִּגְבְּרוּ הַמַּיִם עַל-הָאָרֶץ חֲמִשִּׁים וּמְאַת יוֹם.
קטע מהסרט המבול
התחממות כדור הארץ
ההתחממות הצפויה עלולה להוביל לשינויי אקלים נוספים הכוללים את עליית פני הים, ולשינויים בכמויות המשקעים ואופן פיזורם. שינויים אלו עלולים גם להגדיל את התדירות ואת העוצמה של אירועי מזג אויר קיצוניים, כמו שטפונות, בצורות גלי חום והוריקנים, לשנות את התנובה החקלאית, גרום ללנסיגת קרחונים, להקטין את כמות המים הזורמים בנחלים בקיץ, או לתרום להכחדת מינים ביולוגיים.
קצב ההתחממות שנרשם בשנים 1998 – 2012 היה כ-0.4 מעלות למאה שנה, לעומת קצב התחממות גבוה יותר של כ-1.1 מעלות למאה שנה שנרשם בכל התקופה שבין השנים 1951 – 2012.
עלייה קטנה בגובה פני הים תהפוך מישורים המיושבים בצפיפות לבלתי ראויים ליישוב אדם. עלייה של ארבעה מטרים תשפיע על כמעט כל עיר חוף בעולם, עם פוטנציאל של השפעות משמעותיות על המסחר והכלכלה. התחממות עולמית במשך זמן לא רב עלולה להוביל לשינויים בלתי הפיכים במערכת הקרחונים העולמית ובסופו של דבר להפשרה של מספיק קרח שתעלה את גובה פני מי הים במטרים רבים במאה הבאה. הערכה היא כי עליית פני הים יכולה להשפיע על 200 מיליון בני אדם, בעיקר וויטנאם, בנגלדש, סין, הודו, האיים המלדיביים, תאילנד, הפיליפינים, אינדונזיה ומצרים.
מחלוקת: מגוון גופים, ציבוריים ופרטיים כאחד, השקיעו מאמצים רבים להמעיט בחשיבות של תופעת שינוי האקלים בשיח הציבורי.
ובאותו הקשר של תגובת הטבע נגד האדם
בראשית יט
כד וַיהוָה הִמְטִיר עַל-סְדֹם וְעַל-עֲמֹרָה גָּפְרִית וָאֵשׁ מֵאֵת יְהוָה מִן-הַשָּׁמָיִם. כה וַיַּהֲפֹךְ אֶת-הֶעָרִים הָאֵל וְאֵת כָּל-הַכִּכָּר וְאֵת כָּל-יֹשְׁבֵי הֶעָרִים וְצֶמַח הָאֲדָמָה. כו וַתַּבֵּט אִשְׁתּוֹ מֵאַחֲרָיו וַתְּהִי נְצִיב מֶלַח. כז וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר אֶל-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר-עָמַד שָׁם אֶת-פְּנֵי יְהוָה. כח וַיַּשְׁקֵף עַל-פְּנֵי סְדֹם וַעֲמֹרָה וְעַל-כָּל-פְּנֵי אֶרֶץ הַכִּכָּר וַיַּרְא וְהִנֵּה עָלָה קִיטֹר הָאָרֶץ כְּקִיטֹר הַכִּבְשָׁן.
רעידת אדמה
הערים הללו שכנו באזור השבר הסורי אפריקאי, אזור אשר רגיש אז כמו גם היום לפעילות סיסמית חריגה במיוחד. פעילות הקרקע המסוכנת מצטרפת לנתון שבחפירות באזור ים המלח נמצא שפע רב של חומר בשם ביטומן שהוא תוצר על בסיס פטרוליום של נפט כמו למשל אספלט, חומר זה מכיל כמות גבוהה מאוד של גופרית ולפיכך נחשב דליק מאוד.
לחץ תת קרקעי של לוחות טקטוניים בעקבות רעידת אדמה גרם להתפרצות אדירה של ביטומן וברגע שהגיע הביטומן לאזור הערים הוא נפל על מקורות אש כמו למשל תנורי התושבים והפך למטר של אש וגופרית פשוטו כמשמעו. "הנה עלה קיטור הארץ כקיטור הכבשן". (בראשית י"ט פסוק כ"ח). עשן סמיך ככבשן מעיד על אש על בסיס תרכובת של פטרוליום כפי שנוצר מהתלקחות של ביטומן.
או אסטרואיד
טבלת חימר בת 2,700 שנים בגודל כף יד שנמצאה לפני מעל 150 שנים בחורבות העיר האשורית נינווה (אזור העיר מוסול בעיראק). תוצר של אסטרונום אשורי שתיעד את תנועת גרמי השמיים. בכתביו הוא מספר על "כדור סלע לבן מתקרב" ובעזרת המיקום המפורט שמציע האסטרונום הקדמון הצליחו מדענים מודרניים ליצור מפה של השמיים התואמת את ממצאיו.
התצרף הקוסמולוגי הזה הביא את המדענים לתאריך ה-29 ביוני 3123 לפני הספירה. התאריך שבו על סמך ממצאי האסטרונום האשורי פגע אסטרואיד בגודל של מעל 800 מטרים באזור האלפים האוסטרים. במהלך השיוט של האסטרואיד באטמוספרת כדור הארץ לעבר אירופה הוא טס מעל המזרח התיכון וחרך עד היסוד בגלי הדף וחום של מעל 400 מעלות כל הנקלע בדרכו.
בדרכו של האסטרואיד מים המלח לאוסטריה הוא חצה ככל הנראה גם את שמי יוון. את האירוע הסבירו היוונים הקדמונים במיתולוגיה, כנסיעתו של בנו של הליוס אל השמש במרכבות האש שבמהלכה הוא איבד שליטה על המרכבה הנמיך לטוס וחרך את האדמה והאנשים תחתיו.
נעזרתי בערכים מהויקיפדיה